Fotografii nie robi się aparatami. To tylko narzędzia. Obrazy powstają w naszych sercach i świadomości. W fotografowaniu niezbędna jest otwarta i wiecznie poszukująca wyobraźnia - Arnold Newman
PustaMiska - akcja charytatywna
RSS
piątek, 27 września 2013
gofry belgijskie

Kilkanaście lat temu, w podziemiach Dworca Centralnego, można było kupić przepyszne gofry. Jakby karmelowe, inne od zwykłych gofrów. Tego miejsca nie ma już dawno. W poszukiwaniu pamiętnego smaku odwiedziłam ostatnio Gofiarnię - ale niestety, mimo iż mają wiele rodzajów gofrów, to nie dorównują tym sprzed lat. No i poszukałam w sieci przepisu na coś, co przynajmniej mogłoby przypominać ten smak. Trafiłam na przepis Madame Edith - na gofry belgijskie - i zrobiłam je w domu. Oczywiście, najpierw musiałam wysłać M do sklepu po gofrownicę:), oraz cukier perlisty (nie wiedziałam nawet, że taki istnieje). Ciasto jest z dodatkiem drożdży - a wszystko co robię na drożdżach, napawa mnie dumą:). Efekt końcowy - hmmm, to nadal nie są te gofry z podziemia Centralnego, ale są smaczne i nawet trochę je przypominają. Przepis Madame Edith następnym razem zmodyfikuję, bo zawiera za dużo cukru, z połową porcji deser wyszedłby doskonały.


20:16, ska_kanka
Link Dodaj komentarz »
sobota, 14 września 2013
sportowo

 

to nie jest typowy kort tenisowy.

jest pełen osobliwej magii - gdy tam wchodzę, to cofam się w czasie.

działa odmładzająco:)

10:32, ska_kanka
Link Dodaj komentarz »